Hälsa och coaching

Allmänt om hälsa

Det är många olika faktorer som påverkar vår hälsa och hur vi mår, det är bland annat kosten, fysisk aktivitet, sömnen, våra tankar, stress, miljön och våra sociala relationer. Vi lever längre än tidigare och medellivslängden fortsätter att öka både hos kvinnor och män. Det borde innebära att vi är friskare än någonsin men så är inte fallet. Psykisk ohälsa ökar lavinartat och går också ner i åldrarna. Många unga mår psykiskt dåligt idag. Stressrelaterad sjukdom är den vanligaste orsaken till sjukskrivning i Sverige.

I vår del av världen har vi alla förutsättningar för att må bra men ändå mår så många dåligt. Vad är det då som är fel? Det finns många olika teorier. Bland annat att vi rent fysiologiskt inte är anpassade för det högteknologiska samhälle vi lever i idag, det höga livstempot, de höga kraven och alla de stimuli vi ständigt utsätts för. Fysiologiskt fungerar vi praktiskt taget som vi gjorde på stenåldern. Största skillnaden är frontalloben som har utvecklats och blivit mycket större. Det är i den delen av hjärnan som alla tankemässiga funktioner finns. Kropp och själ behöver återhämtas mellan varven från det ständiga bruset. Vi behöver lugn och ro och att stanna upp och lyssna inåt på de egna behoven. Att finna det som ger oss meningsfullhet i livet, att uppskatta de små tingen i livet, att vara närvarande i nuet och att ta djupa andetag gör oss mer lugna och glada.

Stress

Idag är stressrelaterad sjukdom den största orsaken till sjukskrivning i Sverige. Stress i sig är inget farligt, det är en naturlig och nedärvd reaktion som har gjort att vi har överlevt som art. Den så kallade kamp- eller flyktreaktionen får oss att antingen slåss för vårt liv eller fly undan faran. Däremot den långvariga stressen och bristen på återhämtning från stress har visat sig på sikt leda till sjukdom såsom hjärt-och kärlsjukdomar, hjärtinfarkt, olika typer av cancer, utmattningssyndrom, mag-och tarmsjukdomar. Att kunna återhämta sig från en stressig situation, att gå ner i varv och andas lugnt igen, att tala om för kroppen att faran är över är avgörande för om vi i det långa loppet kommer behålla hälsan eller bli sjuka.  Det handlar kort och gott om hur du tolkar olika situationer och hur du därefter hanterar dessa. 

Känner du att livet är ett enda ekorrhjul som du har svårt att stoppa? Känner du dig ständigt trött, irriterad och stressad? Svårt att känna livsglädje? Jag hjälper dig med att få ökad kunskap om dig själv, din livssituation och vad du kan göra för att må bättre. Du får verktyg för att lättare kunna hantera stressiga situationer i din vardag.  

Fysisk hälsa – kosten och rörelse

Kosten är vår närings- och energikälla. Den ger oss ork att utföra saker, röra på oss och att tänka klart, den ser till att alla våra inre organ och alla celler fungerar. Får inte kroppen den näring den så väl behöver kommer den inte kunna fungera optimalt vilket efter ett tag leder till sjukdom. 

Det handlar även om intag och uttag, hur mycket vi äter och hur mycket vi förbränner. Det mesta som inte används som energi lagras i kroppen till sämre tider, egentligen en fantastisk förmåga som gör att vi kan leva på våra reserver under en längre tid utan mat. De sämre tiderna kommer dock aldrig för de flesta av oss och vi blir då inte heller av med överflödet i kroppen. Fetma och övervikt är ett hälsoproblem som ökar snabbt i västvärlden och leder till mycket lidande och sjukdom. 

Vår kropp är gjord för rörelse. Utan rörelse är vi som en bil som rostar igen och slutar att fungera optimalt då den inte används. När vi rör på oss får vi igång blodcirkulationen så att kroppen och framförallt musklerna stärks och syresätts ordentligt, kramp och spänning motverkas, lederna stärks och oljas in, kroppen blir lättare av med slaggprodukter, det ger mer ork, hjärnan fungerar bättre, vi blir piggare och balansen i kroppen återställs. Att röra på oss förbättrar tarmfunktionen, vi förbränner mer och gör oss av med energiöverflöd som i annat fall lagras i kroppen samt vi blir av med stresshormoner i kroppen. 

Mental hälsa

Det handlar väldigt mycket om våra tankar, om hur vi tänker kring livet i stort och kring olika situationer, om vår inre dialog och vilka tankar vi har om oss själva och om andra, vår självbild. Våra tankar påverkar i sin tur hur vi känner oss och hur vi beter oss. Har vi till exempel en negativ tanke leder det till att vi får en negativ känsla och reagerar på ett negativt sätt. Är våra tankar positiva kommer vi få en positiv känsla vilket skapar ett positivt beteende. Vi drar till oss av det vi fokuserar på. Tankar är egentligen bara tankar och speglar många gånger inte verkligheten men de påverkar oss hela tiden omedvetet. Det handlar om att bli medveten om dessa tankar och hur vi mår av dem.

Social hälsa

Handlar om vilka relationer vi har, den miljö vi lever och vistas i och hur det påverkar vårt mående. Att ha goda och nära relationer, att få stöd och uppskattning är faktorer som stärker hälsan och vårt mående. Vi är sociala varelser och har behov av att finnas i ett socialt sammanhang och känna grupptillhörighet. Utan någon social samvaro dör vi sakta men säkert.

Sömn

Sömn är avgörande för vår hälsa och hur vi mår, det är ett biologiskt behov. Kroppen ser till att få tillräckligt med sömn för att överleva, det är en reflex och inget som vi kan styra med viljan. Vi behöver en god nattsömn för att kroppen och hjärnan ska återhämta sig och fungera optimalt. Att sova är som att lämna in sig själv för reparation och underhåll. Under sömnen får immunförsvaret möjlighet att ostört jaga virus, döda bakterier, läka sår och reparera muskelbristningar. Uppbyggande processer får också härja fritt, till exempel frigör hypofysen tillväxthormoner som reparerar skadade celler och benvävnad